Zoek de Chiptuning voor uw auto

Chiptuning op maat

meer rijplezier en besparen op brandstofkosten

Moderne auto’s zijn voorzien van een computer (ECU), ook wel genaamd het regelapparaat. Dit regelapparaat is het brein van de motor. Het regelt bijvoorbeeld het ontstekingsmoment, de hoeveelheid ingespoten brandstof, inspuit duur, koppelbegrenzing, turbodruk etc. De computer is voorzien van een geheugen waar “parameters” met betrekking tot de regeling staan opgeslagen. Door middel van een software aanpassing is bij turbomotoren een vermogenswinst realiseerbaar van 20 tot 40%. Dit uit zich in een duidelijk merkbare koppeltoename (trekkracht) en een verhoging van de topsnelheid. Bij atmosferische motoren (zonder turbo) is de vermogenswinst een stuk lager, ongeveer 6 tot 8%.

Waarom gebruikt de fabrikant deze marge zelf niet?

optimalisatie voor u auto

U zult zich wellicht afvragen waarom de fabrikant de software niet optimaal afstelt. De fabrikant bouwt auto’s welke in een groot aantal landen ingezet worden. De software wordt door de fabrikant afgesteld met een grote marge. In bepaalde landen is deze marge dan ook noodzakelijk vanwege allerlei factoren. Denk hier bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden, slechte onderhoudsintervallen, lage kwaliteit brandstoffen en olie etc. In Nederland verkeren wij wat dat betreft in ideale omstandigheden en kan dus zonder gevaar voor de motor de optimalisatie plaatsvinden.

Chiptuning of powerbox?

alle parameters zorgvuldig op elkaar afgestemd

Jammer genoeg heeft chiptuning een minder goede naam, wat volledig onterecht is. Dit is voornamelijk te danken aan de zogenaamde tuningsboxen, powerboxen of ook wel genaamd bypass tuning. Dit zijn elektronische modules die tussen de bedrading naar het regelapparaat of sensoren toe geplaatst worden. Op deze wijze verandert er aan het totale motormanagement niets. Dit resulteert in niet goed op elkaar afgestemde parameters in het motormanagement en dus slechte onderlinge doseringsverhoudingen. Deze manier van tunen levert wel een vermogenswinst op, maar houdt geen daadwerkelijke optimalisatie van het motormanagement in. Onze ervaring leert dat deze manier van tunen op de lange termijn onnodige slijtage en schade aan de motor kan toebrengen.

Door middel van echte chiptuning worden de parameters van het totale management zorgvuldig op elkaar afgestemd. Het is zelfs zo dat de parameterinstellingen dusdanig geoptimaliseerd worden, dat een vermindering van het brandstofverbruik ontstaat (bij behoud van dezelfde rijstijl als voor de tuning). Door de tuning wordt het koppel verhoogd bij een lager toerental, de motor hoeft dus minder toeren te maken. De motor loopt hierdoor rustiger maar presteert een stuk beter!

Adviespunten na chiptuning

optimaal genieten van uw auto

Om optimaal plezier te behouden van uw auto na de tuning, dient u de motor geleidelijk warm te rijden en na een lange reis goed af te laten koelen. Dit geldt natuurlijk ook voor originele auto’s. Het is erg belangrijk tijdig onderhoud en reparaties bij defecten uit te laten voeren. Uiteraard met gebruik van de juiste motorolie en onderdelen voorgeschreven door de fabrikant. Bij benzinemotoren raden wij aan benzine met een octaan gehalte van 98 te tanken. Alle verbrandingsmotoren presteren het best bij gebruik van Shell V-Power, Total Excellium of BP Ultimate. Het is raadzaam om de aanbevelingen volgen.